Way out West

Är man sugen på att lyssna på olika band samtidigt som man besöker Sveriges näst största stad Göteborg så är Way out West ett måste. Way out West är den lilla uppstickarfestivalen som nu växt sig stor. Den grundades 2007 och sålde då slut på sina 18 000 biljetter som var till salu. Festivalen arrangeras av Sverige av Luger. Luger själva säger att deras mål är att anordna och ”erbjuda ett alternativ till all bedrövlig musik som tar alldeles för mycket plats i vår värld”. Luger anordnar både spelningar internationellt och nationellt. Scener som de nyttjar är bland annat de på Berns, Pustervik, Nefertiti, Sticky Finger och så festivaler som Stockholm music and Arts och så då lilla Way out West som växte sig stor.

Göteborg - Staden för Way out West

I början och fortsättningen

Det första året som Way out West arrangerades så intog diverse band och artister som Primal Scream, Kanye West och The Pogues scenen. Andra året stod Neil Young, Sonic Youth och Broder Daniel på scen. Spelningen för Broder Daniel var deras allra sista, och de använde den till att hylla deras gitarrist Anders Göthberg som tragiskt gått bort tidigare det året. Den forna bandmedlemmen Håkan Hellström var inte med på scen utan han stod på scen solo år 2010.

År 2012 gick festivalen över från en dag till en tre dagarsfestival. De sålde även då slut på sina biljetter som nu var uppe i 27 000 och man satte ett nytt publikrekord!

Festivalen har sedan start hållit hus i Slottskogen som ligger vid Majorna och Linné i Göteborg. Själva Slottskogen består av 150 hektar för musiken att flöda över, men det är inte enbart i själva parken festivalen äger rum. Den brukar bre ut sig över hela Göteborg och man hittar förfester och efterfester på olika klubbar. Stay out west heter programschemat utanför Slottskogen och det är oftast på klubbarna du hittar de band och artister som inte blivit upptäckta ännu. Inne på festivalområdet har man tre stora scener till goda för de mer etablerade och stora artisterna, men andra platser i Göteborg öppnar även upp för konstutställningar, poesiläsningar, filmföreställningar och andra konstupplevelser.

Annat än musik på festivalen

Hela festivalen är miljövänlig och det är faktiskt den allra första svenska festival som är KRAV-certifierad, och sedan 2012 serverar festivalen enbart vegetarisk mat. Morrissey som uppträdde sommaren 2016 var så imponerad av att en helt vegetarisk festival sålt slut på biljetter, att han uppmanade från scen världen att ta notis. Nytt för året var även Wow Talks där Way out West inbjuder olika aktörer till att samtala med varandra. Way out west agenda var att ”skapa ett utrymme för kloka tankar, goda samtal och en och en annan aha-upplevelse kring viktiga frågor i vår samtid” som de själva uttrycker sig. Medverkade gjorde bland annat Alex och Sigge som är kända från sin podcast, matvarukedjan Coop, artisten El Perro Del Mar och miljöministern Karolina Skog.

Publikrekord och bandstrul

På Way out west slog de 2016 återigen publikrekord, men tyvärr fick några akter ställa in. Och en specifik akt fick byta speldag då hela bandet inte var på plats på grund av logistiska problem. Bandet var The Libertines. Ett av 2000-talets mest nyanserade indieband vars producent var The Clashs tidigare gitarrist Mick Jones. The Libertines två frontmän är Carl Barât och den skandalomsusade Pete Doherty, som tyvärr gjort sig mer känd för sitt drogmissbruk och sitt privatliv. Bland annat hans omskrivna förhållande med supermodellen Kate Moss. Pete gick efter tiden i The Libertines vidare till att starta sitt egna band Babyshambles, och för att sedan köra solo. Barât och Doherty var kända för sin kemi, men även för att inte alltid kunna hålla sams. Bandet har dock återförenats och i september 2015 släpptes albumet Anthems for Doomed Youth. År2016 stod de äntligen på scen på Way out West, om då en dag för sent.

Nästa år kör festivalen åter igen, och det är med spänning vi väntar på nästa års artistsläpp!