Musikfestivaler

För personer som vill utnyttja möjligheten att få se sitt favoritband, och kanske även möjligheten att upptäcka ett nytt är en musikfestival ett måste!

För de allra flesta väcks tanken på leriga åkrar, stora fält och många tält när man tänker på ordet musikfestival. På själva festivalen hittar man en salig blandning av musik i överflöd, diverse mat med olika kulturella ursprung bland annat med langos i spetsen och underbara olikartade människor som alla delar samma intresse: MUSIK! De flesta festivaler erbjuder campingplatser, men på senare år har även renodlade stadsfestivaler uppstått där camping inte är möjligt. Istället får man förlita sig på en skön hotellsäng, en kompis soffa eller en go parkbänk.

En musikfestival förknippas oftast med pop och rockmusik, men en av de äldsta festivalerna i Sverige är Musik i Kullabygden som arrangerar en festival med klassisk musik. Torsten Nilsson var en organist som ville ge sina kyrkobesökare riktigt pampig och fin musik att lyssna på. Han själv hade en favorit i oratoriumet ”Årstiderna” skriven av den österrikiska kompositören Joseph Haydn. Nilsson översatte denna till svenska och framförde den tillsammans med Väsby-Vikens kyrkokör 1946. Den blev väl emottagen och Nilsson beslöt sig för att göra återkommande sommarkonserter. Musik i Kullabygden firade år 2016 hela 70 år som festival.

Musikfestivaler

Festivaler på olika platser

Musikfestivaler kan anordnas på alla möjliga platser. Exempelvis är Dalhalla i Rättvik en utomhusscen till för konserter och teater. Arenan är placerad i ett gammalt nedlagt kalkstensbrott, och gästades sommaren 2016 av den gamla rockikonen Neil Young. Dalhalla kallades förr för draggängarna, och man lade ner brytningen 1990. Idag tar området in ungefär 6 000 besökare. Vad som gör Dalhalla så speciellt är deras akustik som de själva jämför med kända amfiteatrar i Grekland och Italien. Väggarna är skrovliga vilket gör att de inte ger ifrån sig eko och ger en mjuk ljudbild. Man har provat ut sittplatserna så att varje plats får ett bra ljud vart man än befinner sig i jämförelse till scenen. Den bra efterklangen och resonansen bidrar även till att man kan framföra operor utan att behöva ta till elektronisk hjälp.

I Västerås grundades 2006 Visbyfestivalen, men flyttade året där på ut till Visby. Artister från alla världens hörn samlas för att framträda, nätverka och inspirera varandra. Den återkommande scenen är Fornsalens gård, men det har även spelats på Almedalens scen, Joda och Stora Torget. I lilla Gränna i Småland har det i 39 omgångar anordnats en blugrassfestival på Grännaberget där både internationella och nationella artister med inriktning på Bluegrass uppträder.

Några kända festivalnamn bland besökarna är Hultsfredsfestivalen, Arvikafestivalen, Peace and Love, Roskildefestivalen och på senare år har Way Out West och Bråvalla växt upp.

Musikfestival utomlands

Åker vi utomlands finns stora festivaler som Glastonbury i Bristol i England och Coachella Valley Music and Arts Festival. Coachella som den kallas i folkmun har växt sig stor och bland amerikansk kändiselit tillhör det nu ett måste att få klä sig i trendiga festivalkläder och ta sig till Coachella. Klädkedjor som H&M hakar även de på trenden och släpper hela kollektioner i tid till festivalen. Själva festivalen fick sin start då bandet Pearl Jam bojkottade bolaget bakom biljettförsäljningen till konserter och höll en egen konsert på the empire polo club 1993. Tack vare konserten bekräftade det även att området var ett bra område att hålla konserter på och ett frö såddes hos arrangörerna. Så 1999 höll man den första festivalen som hölls på Empire Polo Fields i Indio California. Namnet har de tagit från Coachella Valley i Coloradoöknen. Man startade som en tvådagars festival, men har nu utökat den till tre dagar. Man har den även på två helger med identiska line-ups båda helgerna. Festivalen bjuder inte enbart på musik utan visar även upp utställningar och diverse konstverk. Bland band som uppträtt på Coachella återfinns ett återuppstått Janes Addiction, Beck, Tool, Rage against the machine, ett återförenat Pixies. Även Tupac Shakur har uppträtt i form av ett hologram.