Hultsfreds uppgång och fall

Den som någon gång varit på Hultsfredsfestivalen vet hur det är att vakna upp i ett litet fuktigt tält med doften från bland annat sjön Hulingen, morgondimma blandat med den sura doften som oftast kommer när man är på festival. Härliga festivalliv!

Hultsfred var den stora lilla festivalen i det lilla samhället Hultsfred i Småland. Vad som länge var en etablerad festival med stora utländska band som besökare började på en liten fritidsgård i det lilla samhället. Ett gäng musikintresserade ungdomar ville anordna konserter för sig och sina kompisar med band som de själva ville lyssna på. Första konserten gick av stapeln på fritidsgården med namn som Biffen Steaks, Destroid Future och Zwän Ruth på scen. Redan våren efter höll de sin första riktiga konsert, men då med band som Ebba Grön, Eldkvarn och Attentat som framträdde.

De startade den ideella föreningen Rockparty som hade runt 600 medlemmar, och de fokuserade även på annat än bara på att anordna konserter. De gav heltidssysselsättning till cirka 40 personer i Hultsfred och verksamheterna bestod bland annat av musiklägret Popkollo, Sveriges ljudmigreringscentrum, Föreningen Sheena och även utbildningar. Bland utbildningarna fanns Campus Hultsfred, Destinations- och produktutveckling inom turism, Digital Mediadistribution och Gymnasium Rock City.

Den första festivalen

Rockparty stod som arrangör för Hultsfredsfestivalen i hela 29 år. Den första festivalen anordnades 1986. Det började som en tredagarsfestival, men 2009 ändrade man det till fyra dagar och konserterna hölls mellan onsdagen till lördagen. Veckorna innan festivalen gick av stapeln förvandlades den gröna hembygdsparken vid sjön Hulingen till ett gediget festivalområde. Närliggande åkrar tjänade som campingplats tillsammans med Hultsfred Camping och i parken byggdes scener vid namn Hawaii, Atlantis, Stora Dans och Pampas bland annat upp. På scenen Rookie som etablerades 2003 kunde band på uppgång få en chans att spela. Den gamla teaterladan fanns med ända från start och den, Stora Dans och Skaken var de enda scenerna som stod på plats året runt. Parkeringsplatsen intill parken fick tjäna som backstageområde och till det använde man även Knektavallens knatteplan och deras klubbstuga.

Vad som gjorde Hultsfred så charmigt var att man vandrade bland grönska och njöt på soliga dagar av det vackra glittrande vattnet samtidigt som Bo Kaspers orkester sjöng för en på Hawaiis scen.

Eller att man rörde sig i lilla Småland men kunde springa på olika storheter på festivalområdet. Eller kanske till och med råka ut för den beryktade bajsmannen. På scen har alldeles för många artister för att ens nämna stått men ett axplock ur den helt otroliga samlingen är: Rage Against the Machine, Hole, Manic Street preachers, Oasis, Iggy Pop, Suede, P.J Harvey, The Cure, Björk, Marilyn Manson, Joe Strumer och Van Morrisson.

Festivalens fall

År 2010 hände då det sorgliga att Hultsfredsfestivalen AB gick i konkurs och festivalen ställdes in. Det såldes inte längre samma mängd biljetter som åren innan. Endast 5 000 biljetter såldes jämförelsevis med 2001 års 29 000 sålda biljetter. Istället blev det som så att festivalen såldes och FKP Scorpio klev in som ny arrangör för Hultsfredsfestivalen år 2011 och 2012. År 2013 kom det märkliga beslutet att flytta festivalen till ett område vid namn Stoxa (Stockholm Outdoor Exhibition Area) uppe i Stockholm. Området ligger cirka 15 kilometer nordost om Märsta, beläget i Sigtuna Kommun. Markus Larsson, recensent på Aftonbladet, beskrev det nya Hultsfred som en tre dagar lång död. De hemma i Hultsfred reagerade genom att själva anordna en ny festival på det ursprungliga festivalområdet. Människor från bygden gick samman och tillsammans startade de This is Hultsfred som arrangerades för första gången i juni 2013. Festivalen sträckte sig över 2 dagar och de gick faktiskt med vinst med sina 1 600 sålda biljetter. Det blev den första Hultsfredsfestivalen som gått med vinst sedan 2008. År 2014 anordnades This is Hultsfred ytterligare en gång.

2014 meddelade FKP Scorpio att det inte blir någon mer Hultsfredsfestival uppe i Stockholm och en ärofylld festival som gett många besökare minnen för livet gick i graven.