Folkparkens tid

Förr i tiden fick gemene man gå till folkparken för att njuta av musik. Centralorganisationen Folkparken I Sverige inspirerades bland annat från tyska förebilder och startades upp av olika organisationer eller privatpersoner. Sveriges allra första folkpark startades i Hällefors i Örebro län. Redan år 1796 började man bygga den och den finns kvar än i dag. År 1891 byggdes Folkets Park i Malmö på initiativ utav arbetarrörelsen. Från 1930-talet fram till 50-talet uppträdde de allra största artisterna på folkparker ute i Sverige.

En av de största artisterna som begav sig ut på Folkparksturné runt om i Sverige var Frank Sinatra som reste runt i vårt avlånga land under 1953.

Folkparken har en kär plats i många äldres hjärtan. När de hör ordet folkpark tänker de på dagar och tillfällen då det träffades hela familjer i parken för att lyssna på musik, förhoppningsvis vinna på tombola, äta varmkorv, kasta pil eller ta en svängom på dansbanan. Eftersom det rådde spritförbud samtidigt som det ordnades dans smög vissa med sig fickpluntan hemifrån medan de lyssnade på artister som Barbro Svensson, mer känd som Lill-Babs, Hep Stars och Hootenanny Singers. Hootenanny Singers var en väldigt populär grupp som bildades 1961 i Västervik. Medlemmarna bestod av Hansi Schwartz, Johan Karlberg, Tonny Roth och den inte helt okända Björn Ulvaeus. Han gick som bekant senare vidare till att bli ett av två B i ABBA. Bakom gruppens framgång låg bland annat Stickan Andersson som signerade dem till hans skivbolag Polar. Stickan var en känd man på den tiden och var både kompositör och även manager. Att han hjälpte till att lansera ABBA gjorde han rik och förutom dem hade han även Ted Gärdestad på sitt bolag. 1989 sålde han sitt bolag till Polygram och fick för det den fina summan av 189 miljoner riksdaler. 1989 instiftade han även Polarpriset som man sedan 1992 delar ut till personer som gör betydande insatser för musiklivet.

Musik - Folkparkens tid

Folkparkerna idag

Idag ingår folkets hus rörelsen i riksorganisationen Folkets Hus och Parker och även om Folkparken inte fungerar som den självklara samlingsplats som den var förr hittar artister fortfarande dit, och diverse evenemang hålls. I folkets Park Orrskogen uppe i Malung anordnas årligen Dansbandsveckan som är världens största dansbandsvecka. Dit kommer folk varje sommar för att dansa, äta gott, campa, grilla och se sina älsklingsband framträda live för dem. SVT följde med mellan 2011-2013 och visade upp hur livet kan se ut uppe på dansbandsveckan i serien ”På väg till Malung”.

Gamleby Folkpark i Västervik som bildades 1949 var en av de mest populära folkparker både bland människor som besökte den samt för artisterna som uppträdde. Parken hade besök både från storheter inom Sverige, men även internationella stjärnor gjorde ett besök i Västervik. Stjärnor som Paul Anka, Abba, Siw Malmkvist, Eartha Kitt, Deltha Rytm boys och Carola har alla uppträtt på amfiteatern. Länge hade dåtidens stora kändis Mike Landon; känd från tv-serien Bröderna Cartwright publikrekordet med 5280 betalande. Rekordet höll ända från 1962 till 1983 då 16-åriga Carola Häggkvist slog rekordet och uppträdde inför 6123 åskådare. Folkparken är fortfarande levande och aktiv idag.

I Småland ligger Huskvarna Folket Park som fungerar som folkpark både åt Huskvarna och Jönköpingsbor. Parken är fortfarande väldigt aktiv och har gästats av stora artister som Kent, Håkan Hellström, Thåström, First Aid Kit och nu senast av Veronica Maggio. Parken används även för att hålla olika evenemang och mässor som livsstilsmässan, bil och mc-träffar, Barnens festivaldag och Huskvarna Rock and Art Weekend. Huskvarna Rock and Art Weekend hölls för 4:e året år 2016 och har växt sig stor. Mässan erbjuder bland annat 65 tatuerare från hela världen, piercare, konstutställare, trubadurer, försäljare och hantverkare. Och givetvis även musik. 2016 gästades de bland annat av Blaze Bayley som bland annat sjungit med Iron Maiden och Göteborgsbandet Hardcore Superstar.

Folkparken är i allra högsta grad levande och erbjuder en bra plats för både stora och små att träffas, trivas och ha roligt.